skip to Main Content

Uw dierbare overleden in het buitenland, wat nu?

In deze situatie komt er veel op u af. Er moet van alles geregeld worden om uw dierbare zo snel mogelijk weer naar huis terug te brengen, hoe ver u ook van huis bent.

Kan ik zelf contact met jullie opnemen?

Altijd! Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar via het telefoonnummer 0031 (0)35 621 78 62.

Kan ik ter plaatse zelf onderhandelen en een overeenstemming tekenen?

Het kan zijn dat u in contact komt met lokale partijen, zoals uitvaartbedrijven en rouwvervoerders. We raden u aan NOOIT zelf contracten te sluiten of te tekenen, dit kan zeer nadelig voor u uitpakken en vaak kunt u niet reclameren. I.R.U. behartigt in alle gevallen uw belangen en regisseert vanuit Nederland de optimale repatriëring.

Wat is een autopsie?

Een autopsie kan zijn een obductie of een sectie. Het is in beide gevallen het inwendig onderzoeken van het lichaam van een overleden persoon. Om de doodsoorzaak en ziekteprocessen te onderzoeken en vast te stellen. Dit vindt plaats in een (ziekenhuis)mortuarium.

Een obductie wordt door een arts (namens de familie) aangevraagd. Hiervoor is altijd toestemming van de familie nodig.

Een sectie is gerechtelijk, hiervoor is geen toestemming van de familie nodig. De officier van justitie of de procureur gelast dit onderzoek.

Wat is balseming en thanatopraxie?

Om het natuurlijke ontbindingsproces te vertragen, zijn er conserveringmethoden die het lichaam enige of langere tijd in goede conditie houden ten behoeve van het vervoer. In eerste instantie verdient het de voorkeur het lichaam in ieder geval zo snel mogelijk te laten koelen.

Conserveringsmethoden die gebruikt worden, zijn balseming of thanatopraxie, een andere naam voor dezelfde procedure. Als er een afscheid plaatsvindt na het overbrengen van de overledene, is balseming raadzaam. En bij het vervoer per vliegtuig is balseming meestal zelfs verplicht. Er zijn wel enkele luchtvaartmaatschappijen die ontheffing verlenen op basis van geloofsovertuiging.

Balsemen gaat meestal op basis van de stof formaline. Het wordt aangebracht op het gelaat of in de aderen geïnjecteerd (dit laatste geeft het beste resultaat). Afhankelijk van het land van overlijden wordt een van deze vormen toegepast, dit kan met lokale wetgeving te maken hebben, maar ook met mogelijkheden en middelen.

Lees meer

Moet ik verzekerd zijn om gerepatrieerd te worden?

Nee, dat hoeft niet. Doorgaans valt de repatriëring onder de reis- of ziektekostenverzekering. Als een overledene niet is verzekerd, komen de kosten direct voor rekening van de familie. Het komt regelmatig voor dat de polis niet bij de hand is, I.R.U. start dan toch met de repatriëring. De polis kan ondertussen opgezocht en overlegd worden. In bijna alle gevallen worden de kosten overgenomen door de verzekeraar. Omdat wij voor alle alarmcentrales in Nederland werken is dat normaliter geen probleem.

Wat kost repatriëring van een overledene?

Het vervoer vanaf omringende landen in Europa kost ongeveer € 1.500 tot circa € 5.000. De kosten nemen meestal toe met de afstand. Repatriëringen die meer dan € 10.000,- kosten zijn niet veelvoorkomend, maar de kosten zijn afhankelijk van het land van overlijden en de omstandigheden van het verscheiden. In de meeste gevallen zijn deze kosten gedekt door de verzekering. De genoemde bedragen zijn ter indicatie, u kunt er dan ook geen rechten aan ontlenen. I.R.U. geeft vooraf altijd een prijsopgaaf. Zodra de betaling is geschied, bent u verzekerd van onze service.

Hoe wordt de overledene overgebracht?

De overledene wordt in een zogenaamde transportkist vervoerd. Deze zijn vaak speciaal ontwikkeld voor het vervoeren van overledenen. Vaak is de kist van hout en voorzien van een metalen binnenkist wat voor extra bescherming zorgt. Voor het officiële afscheid wordt doorgaans voor een andere, stijlvolle kist gekozen, geheel naar wens van de familie.

Gaat het transport altijd per vliegtuig?

Nee, het vervoer vanuit omringende landen verzorgen we bewust met een speciale transportwagen waarin een koelsysteem is ingebouwd. We sturen deze auto met een ervaren chauffeur zo snel mogelijk uw kant uit. Dit kan al binnen 60 minuten. Is er vervoer over grotere afstand nodig, dan gaat dat het rouwvervoer wel per vliegtuig. De overledene krijgt een plek in het vrachtruim. Niet iedere vlucht heeft voldoende vrachtruimte.

Hoe en wanneer kan ik zelf terug naar huis?

Op basis van wet- en regelgeving wordt de overledene apart vervoerd. Tijdens de terugreis kunt u daardoor vrijwel niet bij de overledene zijn of blijven. Dat komt omdat het passagiersvervoer gescheiden is van het vrachtvervoer.

We raden u dan ook aan om – ondanks de droevige omstandigheden – op eigen gelegenheid thuis te komen, zodat u kunt toewerken naar het daadwerkelijke afscheid. Mocht u zelf niet in de gelegenheid zijn om uw terugreis te regelen, dan kunnen wij u een passend voorstel doen.

Het kan zo zijn dat u eerst enkele documenten moet tekenen bij de door ons ingeschakelde lokale agent. Wij lichten u in als dit noodzakelijk is. Om zeker te zijn, belt u ons voordat u naar huis vertrekt.

Kunnen jullie een overledene vanuit Nederland naar het vaderland brengen?

Uiteraard is dit mogelijk. En naast het overbrengen vanuit Nederland naar een ander land kunnen we zelfs tussen andere landen onderling het rouwvervoer organiseren.

Is rouwvervoer van het ene land in het buitenland naar het andere land in het buitenland mogelijk?

Jazeker, I.R.U. is als één van de weinige organisaties ook hierin volledig vertrouwd.

Wat zijn uitzonderlijke gevallen?

Bijzondere repatriëringen zijn er onder andere bij het overlijden op schepen/buitenwateren. Een ander, exceptioneel geval is het overlijden van een baby. Bij dit verlies in het buitenland maken wetten en regels (of juist het gebrek hieraan) de situatie soms zeer gecompliceerd. Dat geldt ook voor een opgraving en/of herbegrafenis. Neem ook in deze situaties altijd direct contact met ons op om het repatriëren persoonlijk voor u af te stemmen.

Kunnen jullie ook de uitvaart regelen?

Uiteraard kunnen wij de uitvaart in Nederland voor u voorbereiden, regelen en leiden, geheel naar uw wens. Maar doorgaans nemen (lokale) uitvaartverzorgers de honneurs waar, maar u kunt zeker bij ons terecht.

Wat is repatriëren?

Met repatriëren wordt het terugkeren naar het vaderland bedoeld. Wanneer iemand in het buitenland komt te overlijden, stelt een arts eerst het overlijden vast. Daarna mag de overledene verzorgd worden en naar huis worden gebracht.

Hoe lang duurt het repatriëren?

De afstand en omstandigheden in het buitenland bepalen de duur van de repatriëring. Doorgaans duurt het twee tot vier werkdagen voordat het vertrek kan plaatsvinden. Afhankelijk van onder meer regelgeving en procedures, weekend of feestdagen kan het vertrek langer duren.

Waarom is repatriëren een specialisme?

Ieder land heeft zijn specifieke omgang met de dood en alle zaken die daarmee samenhangen – er zijn zelfs grote verschillen tussen regio’s of steden per land. Het juiste vervoer van een overledene van het ene naar het andere land behoeft grote zorg, aandacht en kennis. Er zijn slechts enkele internationaal georiënteerde en erkende organisaties die dit kunnen. I.R.U. is de meest ervaren en onafhankelijke partij om u bij te staan.

Als de overledene een donorcodicil heeft, wat gebeurt er dan?

In de meeste gevallen wordt u ter plaatse benaderd benaderd door een arts/instantie om orgaandonatie goed te keuren. Indien gewenst kunnen wij per locatie/land de mogelijkheden voor u aangeven.

Welke documenten horen bij het vervoer?

Bij een overlijden in het buitenland zijn er specifieke documenten vereist voor de repatriëring. Neem contact op met I.R.U. zodat u gegarandeerd bent van de juiste administratieve ondersteuning en afhandeling. Wij helpen u direct.

Wat gebeurt er met de papieren van de overledene?

Om de administratie op orde te krijgen, is in de meeste gevallen de inname van het identiteitsbewijs/paspoort noodzakelijk. De officiële documenten gaan uiteindelijk in een speciale envelop met de overledene mee. Het identiteitsbewijs/paspoort wordt in de meeste gevallen ingenomen door de lokale autoriteiten en vernietigd of doorgestuurd naar het consulaat/de ambassade van Nederland.

Wat doet de ambassade bij een overlijden in het buitenland?

De Nederlandse ambassades en consulaten ondersteunen u uitsluitend in noodsituaties. Zij staan u bij, maar regelen géén rouwvervoer. I.R.U. is bekend met het consulair reilen en zeilen en werkt regelmatig in opdracht van ambassades en consulaten.

Gaan jullie zelf naar het buitenland om alles te regelen?

Afhankelijk van het land van overlijden, verzorgen wij zelf of de gelieerde partners de voorbereidingen ter plaatse. Zo kunnen we in elke situatie de snelste en meest zekere oplossing bieden. Indien noodzakelijk of gewenst kunnen we natuurlijk altijd ter plekke komen.

Wat gebeurt er bij mijn aankomst op Schiphol?

Als u aankomt op Schiphol kunnen wij zorgen dat u wordt opgevangen door een van onze medewerkers en/of een pastoraal medewerker. Ook kunnen we vervoer voor u regelen naar uw huisadres. Indien u samen met de overledene aankomt kunt u ook besluiten om samen met de overledene naar huis te reizen.

Wat gebeurt er bij aankomst van de overledene op Schiphol?

U en uw naasten kunnen de overledene op Schiphol ontvangen. Uw wensen bepalen hoe de ontvangst of een ceremonie op Schiphol vorm krijgt. Op de luchthaven is hiertoe een speciale, maar wel kleine aula ingericht. Het duurt circa 2 tot 4 uur voordat de overledene na het landen vrijgegeven wordt. Wij zijn ter plaatse en laten de overledene hier niet alleen.

Kan ik mijn dierbare nog zien na terugkeer in Nederland?

Als de repatriëring spoedig verloopt is dat mogelijk.

Kunnen jullie extra verzorging van de overledene bieden bij aankomst in Nederland?

Dankzij onze jarenlange ervaring beschikken we over beproefde methoden om de overledene perfect te verzorgen. Dit is belangrijk om goed afscheid te kunnen nemen. Naast wassing en het extra verzorgen van de overledene kan er bijvoorbeeld ook nagebalsemd worden. Verder verzorgen wij in overleg met u het juiste kapsel, de teint en eventueel make-up. Het I.R.U. team is zelfs toegerust om mogelijke reconstructies uit te voeren. In het buitenland laat deze zorg doorgaans te wensen over.

Kan ik een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek?

Natuurlijk, als u in Nederland woont of verblijft, kunt u bij ons op afspraak langskomen om het repatriëren van de dierbare te bespreken. Het kantoor is gevestigd in Hilversum.

Kunnen bijzondere wensen uitgevoerd worden?

Bij het voorbereiden op het repatriëren van de overledene houden wij waar mogelijk specifiek rekening met de wensen van de nabestaanden. Of deze nu persoons-, cultuur- of religieusgebonden zijn.

Back To Top
×Close search
Zoeken

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Bekijk onze Privacyverklaring. Meer info

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten