Repatriëring van overledenen van en naar Nederland

Repatriëring naar Nederland

Wanneer een dierbare overlijdt in het buitenland helpen wij u door de repatriëring naar Nederland snel, respectvol en volgens alle richtlijnen te laten verlopen. Dankzij onze ervaring, sinds 1979, staan wij overal ter wereld én in Nederland voor u klaar.

Repatriëring van overledenen in het kort

 

Betekenis repatriëring

De definitie van repatriëring is ‘het doen terugkeren van vreemdelingen naar hun vaderland’. Als uw dierbare tijdens vakantie, werk of stage in het buitenland is overleden, noemen we het terugkeren naar Nederland ook repatriëring van de overledene.

Hoe lang duurt repatriëring van een overledene?

Dat ligt aan het land van overlijden en de manier van overlijden. U zult begrijpen dat het door een politieonderzoek langer duurt dan bij een natuurlijke dood. Gemiddeld kunt u rekenen op vijf werkdagen bij de repatriëring van de overledene uit het buitenland.

Onderhandel niet zelf met lokale partijen

Het kan zijn dat u in contact komt met lokale partijen, zoals uitvaartbedrijven en rouwvervoerders. We raden u aan NOOIT zelf contracten te sluiten of te tekenen. Dit kan namelijk zeer nadelig voor u uitpakken (u kunt vastzitten aan een duur contract) en vaak krijgt u niets vergoed. I.R.U. behartigt in alle gevallen uw belangen en regisseert vanuit Nederland de optimale repatriëring van de overledene.

 

Stappenplan bij repatriëring van de overledene naar Nederland

Klik op één van de stappen voor meer informatie

Stap 01 | Verzekerd Bent u verzekerd?

Zo ja, neem dan zo snel mogelijk na het overlijden contact op met de alarmcentrale van uw reisverzekering en in sommige gevallen de zorgverzekering.
Zo nee of is dit niet bekend, neem dan contact op met ons om de repatriëring van de overledene naar Nederland te verzorgen. Blijkt u toch verzekerd te zijn, dan regelen wij dit met de betreffende alarmcentrale die de opdracht dan overneemt.

Stap 02 | Plaats van overlijden

Wij regelen voor u een lokale uitvaartondernemer die voor uw overleden dierbare zorgt.

Stap 03 | Formaliteiten

Er horen allerlei formaliteiten bij een repatriëring, zoals contact met de ambassade, een laissez-passer, een uittreksel uit het overlijdensregister, een doktersverklaring en eventueel een vrijgave voor vervoer. Al deze zaken regelen wij voor u in het desbetreffende land.

Stap 04 | Obductie / Autopsie

sommige landen wordt standaard een obductie of autopsie gedaan op overledenen. Soms is dat alleen bij niet-natuurlijk overlijden. Als dit het geval is, kan dit effect te hebben op hoe lang de repatriëring duurt, maar het hoeft niet. Wij houden u uiteraard op de hoogte.

Stap 05 | Balsemen of niet?

Vaak wordt het lichaam gebalsemd voor vervoer, zeker bij repatriëring per vliegtuig. Lees meer over balsemen.

Stap 06 | Auto of vliegtuig

Tot 1500 km doen we het (gekoeld) rouwvervoer per auto. Voor alle landen buiten die straal verzorgen we repatriëring per vliegtuig naar ons mortuarium bij Schiphol. Uiteraard verzorgen wij alle douaneformaliteiten voor u.

Stap 07 | Aankomst

Bij aankomst in Nederland brengen wij uw overleden dierbare naar de uitvaartondernemer die u zelf heeft uitgekozen.

 

 

 

Geconditioneerd internationaal rouwvervoer

Als eerste repatriëringsbedrijf is van der Heden I.R.U. begonnen met het geconditioneerd vervoeren van overledenen van en naar het buitenland. Alle wagens zijn voorzien van koeling om de overledene onder zo goed condities weer naar huis te brengen. Dat is nodig omdat de thuisreis vaak vele uren in beslag neemt.

Kosten van repatriëring van de overledene naar Nederland

Repatriëring vanaf omringende landen in Europa kost ongeveer € 2.000 tot circa € 7.000. De kosten nemen meestal toe als de afstand toeneemt. Repatriëringen die meer dan € 12.000,- kosten komen niet veel voor, maar de kosten zijn afhankelijk van het land van overlijden en de omstandigheden van het overlijden. In de meeste gevallen zijn deze kosten gedekt door de reisverzekering en/of zorgverzekering.

De genoemde bedragen zijn ter indicatie, u kunt er dan ook geen rechten aan ontlenen. U krijgt van ons vooraf altijd een prijsopgaaf. Hier zijn de kosten voor de formaliteiten en voor de werkzaamheden van lokale ondernemers in opgenomen. Zodra u betaald heeft, bent u verzekerd van onze service.

Wij doen er alles aan om uw dierbare zo snel en soepel mogelijk te repatriëren naar Nederland, zodat er niet te veel van u wordt gevraagd tijdens uw rouwproces.

Heeft u een vraag over repatriëring naar Nederland, bel ons op 035 621 78 62 of verstuur een mail via onderstaand formulier.  Alle velden zijn verplicht
Maak je website met Websitemachine.nl