Repatriëring van overledenen van en naar Nederland
Van toerisme naar wereldwijd rouwvervoer

Van toerisme naar wereldwijd rouwvervoer

Van toerisme naar wereldwijd rouwvervoer, dat is Nicolet van der Kieft. Zij is één van supervisors bij Van der Heden Internationaal Rouwvervoer. “Je zou ook kunnen zeggen ‘hulpverlener’, ‘alarmiste’ of ‘centraliste’, vertelt ze. Haar taken op het kantoor van de internationaal rouwvervoerder zijn ook meer dan divers.

Over de grenzen

Nicolet: “Na mijn studie aan de Hogeschool voor Toerisme in Breda heb ik jarenlang in de reiswereld gewerkt. Onder meer bij een touroperator gespecialiseerd in trektochten en expedities naar de Himalaya. Een mooie baan waardoor ik de kans kreeg om veelvuldig Azië, en dan met name Nepal, te bezoeken.”

Overstap

“Omdat de uitvaartbranche mij ook wel trok ben ik via een oproepje op uitvaart.nl bij Van der Heden I.R.U. terechtgekomen. Ik had mij nooit gerealiseerd dat er zoveel Nederlanders overlijden in het buitenland. Ook dacht ik altijd dat bijvoorbeeld de Alarmcentrales zo’n repatriëring organiseert maar niets is minder waar.”

Uitdagingen

Het mooie aan mijn werk vind ik het veelzijdige regelwerk. Maar ook de contacten met collega-ondernemers in het buitenland die wij aansturen. Zeker in vakantieperiodes is het een hectische baan.”

Kilometers

Nicolet werkt al meer dan 10 jaar bij Van der Heden I.R.U. en maakt vanuit Hilversum ‘kilometers’ om alle internationale opdrachten op kantoor te begeleiden. Een kwestie van bellen, mailen en schakelen met het buitenland, ver weg en dichtbij.
“Je bouwt veel kennis en ervaring op, ieder land heeft zo zijn eigen regelgeving voor rouwvervoer – zelfs binnen Europa zijn de verschillen groot.”

Laatste reis

Als mensen in het buitenland komen te overlijden is dit vaak tijdens een vakantie en dus totaal onverwacht. “Dat vind ik, bijvoorbeeld als het gaat om kinderen of jonge mensen, altijd verdrietig. Zo’n laatste reis”.

Maar het is voor Nicolet en haar collega’s te alle tijden de motivatie om te zorgen voor een goed geregelde repatriëring.

12-06-2020 Deel
Maak een blog op je website met Websitemachine.nl